logo
Algemeen / Kennisblog / Publicaties 13 maart 2017

De 8 geboden van de leeromgeving volgens Francine Houben

Door: Rogier Coopmans

Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten, werd onlangs geïnterviewd door het tijdschrift FRAME. In het artikel deelt ze acht sleutelkenmerken die de basis vormen voor een prettige leeromgeving.

1. Aanpasbaar door middel van uitbreiding of technologische upgrades

De leeromgeving moet niet rigide begrensd zijn, maar met zijn tijd mee kunnen gaan. Wensen en behoeftes veranderen; de leeromgeving moet daar op kunnen inspelen.

2. Veel natuurlijk licht, ventilatie en uitzicht

Licht zorgt voor een werkomgeving waarin je je kunt concentreren, goede ventilatie zorgt voor een prettig binnenklimaat en uitzicht inspireert je tot nieuwe inzichten.

3. Een ruimtelijke indeling die interactie aanmoedigt

De strategische plaatsing van vast en los meubilair en een gelijkmatige verdeling van diverse open, semi-open, en gesloten werkplekken moedigen ongedwongen sociale interactie aan.

4. Hoge mate van transparantie

Visuele verbindingen (zowel binnen de ruimte als tussen buiten en binnen) bevorderen het bewustzijn van andere activiteiten die plaatsvinden en dragen zo bij aan een levendige sfeer.

5. Een goede technologische infrastructuur

Door overal te kunnen beschikken over stroom voor je apparaten, snel WiFi en wie weet welke technologie in de toekomst, kun je zelf bepalen waar je werkt of studeert.

6. Directe verbinding met buiten

Het is niet goed om te lang op een stoel achter je scherm te zitten. De laagdrempelige mogelijkheid om van een tuin, terras of andere buitenruimte gebruik te maken, stimuleert je de benen te strekken.

7. Aandacht voor de tactiele eigenschappen van de gebruikte materialen

Architectuur moet alle zintuigen beroeren. Een leeromgeving die is gemaakt van natuurlijke materialen met mooie kleuren, die fijn aanvoelen en zorgen voor prettige akoestiek, wordt door gebruikers hoger gewaardeerd.

8. Comfort en aantrekkingskracht

Aandacht voor schoonheid en comfort vertaalt zich in een mooie leeromgeving die uitnodigt om in de werken.

Plaats reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.