logo
Kennisblog / Ontwikkeling 16 oktober 2015

Sneak preview voor onderwijsprofessionals

Door: Sanne Kuijpers

Nieuwsgierig druppelen de gasten Fontys Sporthogeschool binnen. Ze zijn allemaal werkzaam in het onderwijs, veelal in het facility management. Vandaag krijgen ze van Mecanoo en Gispen een sneak preview van het nieuwe inrichtingsconcept voor de leeromgeving van de toekomst.

Het Nieuwe Leren

Maurits van Berckel van Gispen belooft in zijn welkomstwoord de toehoorders mee te nemen in de ontwikkeling van de leeromgeving van de toekomst. En hij voorspelt weerstand: ‘Toen we in 1998 inrichting voor Het Nieuwe Werken introduceerden, was 80 procent van de gebruikers daar niet blij mee. Totdat men echt aan de slag ging in een activiteitsgerichte werkomgeving!

Het Nieuwe Werken is inmiddels de standaard voor eigentijdse kantoorinrichting.’ Maurits vraagt de aanwezigen om onbevangen te reageren op het concept dat gepresenteerd wordt. Een concept voor Het Nieuwe Leren, zo zou je kunnen stellen.

Korte geschiedenis van het leren

Om de drijfveren voor innovatie van de leeromgeving te begrijpen, gaat Paul Ketelaars van Mecanoo in vogelvlucht door de geschiedenis van het leren. ‘Meer dan 2000 jaar geleden was één-op-één onderwijs de norm. Door de eeuwen heen veranderde dit in ‘one size fits all’, in een leeromgeving waarin de docent centraal stond. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen leidden tot individualisering, maar de leeromgeving blijft daarbij achter.

Op basis van onze ervaring en analyse kunnen we de leeromgeving in drie zones categoriseren: een zone voor ontmoeting, voor samenwerking en voor concentratie. Dat is dan ook de basis voor de leeromgeving van de toekomst.’

Met onderwijsprofessionals in gesprek over de leeromgeving van de toekomst

Stellingen

Door middel van een aantal stellingen gaan de aanwezigen in discussie over veranderingen in het onderwijs en de leeromgeving. Op de stelling ‘Geld voor vernieuwing van de leeromgeving kan beter naar docentensalarissen gaan’ wordt ontkennend gereageerd. Zo zegt één van de aanwezigen: ‘Hoge kwaliteit van onderwijs ontstaat door een combinatie van factoren, dat kun je niet afdwingen met alleen hogere salarissen. Bovendien kiezen studenten ook voor een instelling met een goede uitstraling’. Een andere aanwezige stemt knikt instemmend: ‘De leeromgeving speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van leerlingen en kan bepaald gedrag en sociale vaardigheden stimuleren.’

Of het klaslokaal in 2025 nog bestaat? Daarover is men het niet eens. Voor sommige vormen van onderwijs zal het lokaal blijven bestaan, maar de definitie van wat een lokaal is, zal wel veranderen. ‘Als je je een ruimte eigen kunt maken, wordt je creativiteit gestimuleerd.’

Geef jouw stem door het invullen van de poll.

Leerlandschap in miniatuur

Paul Ketelaars vat de rode draad samen die hem opvalt tijdens de discussie: ‘Mensen willen in toenemende mate invloed hebben op hoe hun leeromgeving eruit ziet.’ Precies die mogelijkheid om zélf de ideale leeromgeving te creëren, was een belangrijk uitgangpunt voor Gispen en Mecanoo bij de ontwikkeling van een nieuw meubelconcept voor het onderwijs.

Paul licht toe: ‘Bij de ontwikkeling van concept naar concrete vorm hebben we over de leeromgeving nagedacht als een landschap waarin veel verschillende activiteiten mogelijk zijn. Hieruit ontstond al snel de behoefte aan een modulaire serie van producten die het mogelijk maken het concept flexibel in te zetten. We zijn uitgekomen op een basiselement, een organisch beginpunt van een meubelreeks die alle bouwstenen biedt om een compleet leerlandschap op te bouwen. Van open tot besloten secties – en alles daar tussenin. Allemaal mogelijk te maken binnen één ruimte.’ Hoe dat eruit ziet en werkt in de praktijk, ontdekken de aanwezigen als zij aan de slag gaan met miniaturen.

Zittest

Na een rondleiding door Fontys Sporthogeschool is het tijd voor de onthulling van een proefmodel op ware grootte. ‘Comfort is van groot belang. Ga zitten en ervaar dat het ergonomisch optimaal ontworpen is.’ De gasten nemen de uitnodiging van Paul en Maurits met beide handen aan.

‘Het zit inderdaad erg goed, zelfs voor mij,’ reageert een van de aanwezigen die niet zo lang is. Ook het uittrekbare bureaublad met opties om laptop en telefoon aan te sluiten wordt erg gewaardeerd. De leeromgeving van de toekomst is opeens binnen handbereik.

De sneak preview eindigt met de vraag aan de genodigden hun ideeën en suggesties aan het Mecanoo-Gispen team mee te geven.

Laat jouw ideeën ook hier achter.

Plaats reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.