Vul dan onderstaand formulier in.
Wilt u liever direct iemand spreken? Bel dan met 0345-474211.
Nieuwsgierig druppelen de gasten Fontys Sporthogeschool binnen. Ze zijn allemaal werkzaam in het onderwijs, veelal in het facility management. Vandaag krijgen ze van Mecanoo en Gispen een sneak preview van het nieuwe inrichtingsconcept voor de leeromgeving van de toekomst.
Maurits van Berckel van Gispen belooft in zijn welkomstwoord de toehoorders mee te nemen in de ontwikkeling van de leeromgeving van de toekomst. En hij voorspelt weerstand: ‘Toen we in 1998 inrichting voor Het Nieuwe Werken introduceerden, was 80 procent van de gebruikers daar niet blij mee. Totdat men echt aan de slag ging in een activiteitsgerichte werkomgeving!
Het Nieuwe Werken is inmiddels de standaard voor eigentijdse kantoorinrichting.’ Maurits vraagt de aanwezigen om onbevangen te reageren op het concept dat gepresenteerd wordt. Een concept voor Het Nieuwe Leren, zo zou je kunnen stellen.
Om de drijfveren voor innovatie van de leeromgeving te begrijpen, gaat Paul Ketelaars van Mecanoo in vogelvlucht door de geschiedenis van het leren. ‘Meer dan 2000 jaar geleden was één-op-één onderwijs de norm. Door de eeuwen heen veranderde dit in ‘one size fits all’, in een leeromgeving waarin de docent centraal stond. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen leidden tot individualisering, maar de leeromgeving blijft daarbij achter.
Op basis van onze ervaring en analyse kunnen we de leeromgeving in drie zones categoriseren: een zone voor ontmoeting, voor samenwerking en voor concentratie. Dat is dan ook de basis voor de leeromgeving van de toekomst.’
Door middel van een aantal stellingen gaan de aanwezigen in discussie over veranderingen in het onderwijs en de leeromgeving. Op de stelling ‘Geld voor vernieuwing van de leeromgeving kan beter naar docentensalarissen gaan’ wordt ontkennend gereageerd. Zo zegt één van de aanwezigen: ‘Hoge kwaliteit van onderwijs ontstaat door een combinatie van factoren, dat kun je niet afdwingen met alleen hogere salarissen. Bovendien kiezen studenten ook voor een instelling met een goede uitstraling’. Een andere aanwezige stemt knikt instemmend: ‘De leeromgeving speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van leerlingen en kan bepaald gedrag en sociale vaardigheden stimuleren.’
Of het klaslokaal in 2025 nog bestaat? Daarover is men het niet eens. Voor sommige vormen van onderwijs zal het lokaal blijven bestaan, maar de definitie van wat een lokaal is, zal wel veranderen. ‘Als je je een ruimte eigen kunt maken, wordt je creativiteit gestimuleerd.’
Geef jouw stem door het invullen van de poll.
Paul Ketelaars vat de rode draad samen die hem opvalt tijdens de discussie: ‘Mensen willen in toenemende mate invloed hebben op hoe hun leeromgeving eruit ziet.’ Precies die mogelijkheid om zélf de ideale leeromgeving te creëren, was een belangrijk uitgangpunt voor Gispen en Mecanoo bij de ontwikkeling van een nieuw meubelconcept voor het onderwijs.
Paul licht toe: ‘Bij de ontwikkeling van concept naar concrete vorm hebben we over de leeromgeving nagedacht als een landschap waarin veel verschillende activiteiten mogelijk zijn. Hieruit ontstond al snel de behoefte aan een modulaire serie van producten die het mogelijk maken het concept flexibel in te zetten. We zijn uitgekomen op een basiselement, een organisch beginpunt van een meubelreeks die alle bouwstenen biedt om een compleet leerlandschap op te bouwen. Van open tot besloten secties – en alles daar tussenin. Allemaal mogelijk te maken binnen één ruimte.’ Hoe dat eruit ziet en werkt in de praktijk, ontdekken de aanwezigen als zij aan de slag gaan met miniaturen.
Na een rondleiding door Fontys Sporthogeschool is het tijd voor de onthulling van een proefmodel op ware grootte. ‘Comfort is van groot belang. Ga zitten en ervaar dat het ergonomisch optimaal ontworpen is.’ De gasten nemen de uitnodiging van Paul en Maurits met beide handen aan.
‘Het zit inderdaad erg goed, zelfs voor mij,’ reageert een van de aanwezigen die niet zo lang is. Ook het uittrekbare bureaublad met opties om laptop en telefoon aan te sluiten wordt erg gewaardeerd. De leeromgeving van de toekomst is opeens binnen handbereik.
De sneak preview eindigt met de vraag aan de genodigden hun ideeën en suggesties aan het Mecanoo-Gispen team mee te geven.
Laat jouw ideeën ook hier achter.
De op deze website getoonde informatie wordt door Mecanoo & Gispen met zorg samengesteld, doch voor de juistheid en volledigheid kan niet worden ingestaan.
Copyright
De op deze website afgebeelde gegevens, waaronder inbegrepen teksten, foto’s, illustraties, grafisch materiaal, (handels)namen, logo’s, waren- en dienstmerken, zijn eigendom of in licentie bij Gispen en/of Mecanoo en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. De hiervoor genoemde rechten gaan op geen enkele wijze over op (rechts)personen c.q. gebruikers die toegang krijgen tot deze site.
De inhoud van deze website mag alleen worden gebruikt voor niet commerciële, privé-doeleinden. Het is de gebruiker van de site niet toegestaan de inhoud van de site te vermenigvuldigen, door te sturen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van Gispen en/of Mecanoo.
Privacybeleid
Mecanoo & Gispen respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en zorgt ervoor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken uw gegevens om de site optimaal te laten functioneren. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Gegevens over het gebruik van onze website en de feedback die we krijgen van onze bezoekers helpen ons om onze website verder te ontwikkelen en te verbeteren. Gispen zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen of verstrekken.
Gebruik van NAW-gegevens
Mecanoo & Gispen bewaren en gebruiken uitsluitend e-mailadressen die rechtstreeks aan ons worden opgegeven of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt. Met uw toestemming gebruiken wij uw gegevens om u te informeren over de ontwikkeling van de website, nieuws en events. Deze toestemming(en) is/zijn ten alle tijde weer in te trekken via het contactformulier op onze website of door dit op een andere wijze aan ons mee te delen. Bovendien wordt deze (opt-out) mogelijkheid in elke marketing- en service e-mail aangeboden.