Vul dan onderstaand formulier in.
Wilt u liever direct iemand spreken? Bel dan met 0345-474211.
Wat heeft de kleurentheorie docenten te bieden? En hoe vertaal je deze theorie naar de meest effectieve leeromgeving voor docenten én studenten – gelet op persoonlijke kleurenvoorkeuren? Op 10 november 2016 gingen we samen met een groep docenten en onderwijsvernieuwers een middag lang op ontdekkingsreis.
Het onderwijs van de 21e eeuw vraagt een diversiteit van vaardigheden, zowel van docenten als studenten. Wil je jezelf nog beter leren kennen, meer inzicht krijgen in anderen en zo de samenwerking verbeteren? Dan biedt de kleurentaal van Insights Benelux een mooi raamwerk. Deze kleurentheorie stond centraal tijdens de interactieve middag voor docenten en onderwijsvernieuwers die Gispen organiseerde in samenwerking met Perpetuum. Vijftien professionals van verschillende hogescholen en universiteiten namen deel.
Rob van der Westerlaken van Perpetuum gaf een toelichting op de theorie van de kleurenvoorkeuren, en op de vragenlijst die alle deelnemers vooraf hadden ontvangen. Deze vragenlijst levert een indicatie op van ieders psychologische voorkeuren, vertaald naar een kleur. Van overwegend ‘rode’ en ‘gele’ tot ‘blauwe’ of ‘groene’ mensen. Een kleurenprofiel bestaat nooit uit één kleur. Wel heeft iedereen primair een bepaalde voorkeursstijl:
De kleurentheorie vormt een mooi perspectief om naar ‘samenwerking’ en naar de onderwijsomgeving te kijken. In een eerste oefening gingen deelnemers met dezelfde kleurenvoorkeur met elkaar om tafel. ‘In welke omgeving functioneer jij het best? Hoe ziet die leeromgeving er concreet uit?’ Erg leuk was het om te zien hoe de verschillende kleurgroepjes duidelijk hun eigen benadering hadden. Van in 3 minuten klaar zijn (rood) tot heel gestructureerd te werk gaan (blauw). Van veel schrijven en tekenen op presentatieborden (geel) tot elkaar uitgebreid de ruimte geven (groen).
Een docente achteraf: ‘Het was zó leuk om weer eens te voelen hoe het is om met allemaal gelijkgestemden samen te werken. De energie die dan vrijkomt!’
In een tweede sessie werden de groepjes gemixt. De vraag was nu in welke omgeving een ‘rode’/’gele’/’blauwe’/’groene’ student het best tot zijn of haar recht komt. Dat betekende jezelf echt inleven – zeker als je een andere voorkeursstijl hebt. Het bleek nog best een uitdaging! Direct was te zien dat je bewuster moet schakelen als er verschillende energieën bij elkaar aan tafel zitten. En dat men bepaalde talenten extra ging inzetten, of juist helemaal niet. Deelnemend docente: ‘Ik wil hier echt iets mee doen met mijn studenten. Zodat ze leren over zichzelf in relatie tot een ander.’
Hoe bewuster je je bent van de kleuren, hoe makkelijker je er iets mee kunt doen. Vervolgens is het belangrijk dat iedere ‘kleur’ zijn of haar plek kan vinden binnen de onderwijsomgeving. Zorg dus voor diversiteit – in inrichting, sferen en mogelijkheden. Dit gaat iets betekenen voor de systematiek van roosteren. Dezelfde klaslokalen voor iedereen (want: makkelijker in te roosteren) passen niet meer bij de ontwikkelingen die we zien binnen het onderwijs. Daarnaast speelt ICT in het ‘nieuwe leren’ een essentiële rol. Denk aan interactieve schermen aan de wand en voldoende mogelijkheden om laptops in te pluggen.
Tot slot is flexibiliteit een wens bij veel onderwijsinstellingen. Vaak wordt gedacht: wil je flexibel zijn, dan moet je alles verplaatsbaar maken (bijvoorbeeld op wieltjes). Een nadeel is het chaotische eindresultaat – daar maak je ‘blauwe’ mensen niet blij mee. Een alternatief is kiezen voor een hoofdstructuur van gevarieerde vaste elementen en de studenten en docenten hier omheen laten bewegen. Aangevuld met flexibele componenten.
We konden hier direct een mooi voorbeeld van laten zien. In een grote ruimte staat een kleine, vaste tribune waar korte instructies gegeven kunnen worden. Vaste coupés om rustig in te overleggen of concentreren. Veel borden om ideeën op te delen (fijn voor de ‘gele’ types). En tafels voor projectmatig samenwerken. Met name de tribune leidde tot enthousiaste reacties: ‘Heel actief en uitnodigend voor studenten om iets te vertellen in de groep, twee stappen naar beneden zijn zo gezet!’
Gispen ontwikkelt in vervolg hierop een workshop ‘Laat de leeromgeving bijdragen aan effectief leren’.
Interesse? Neem vrijblijvend contact op met ondergetekende Marieke Kamperman, 06-22696366 of collega-interieurontwerper Alice Tabak, 06-53838195.
De op deze website getoonde informatie wordt door Mecanoo & Gispen met zorg samengesteld, doch voor de juistheid en volledigheid kan niet worden ingestaan.
Copyright
De op deze website afgebeelde gegevens, waaronder inbegrepen teksten, foto’s, illustraties, grafisch materiaal, (handels)namen, logo’s, waren- en dienstmerken, zijn eigendom of in licentie bij Gispen en/of Mecanoo en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. De hiervoor genoemde rechten gaan op geen enkele wijze over op (rechts)personen c.q. gebruikers die toegang krijgen tot deze site.
De inhoud van deze website mag alleen worden gebruikt voor niet commerciële, privé-doeleinden. Het is de gebruiker van de site niet toegestaan de inhoud van de site te vermenigvuldigen, door te sturen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van Gispen en/of Mecanoo.
Privacybeleid
Mecanoo & Gispen respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en zorgt ervoor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken uw gegevens om de site optimaal te laten functioneren. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Gegevens over het gebruik van onze website en de feedback die we krijgen van onze bezoekers helpen ons om onze website verder te ontwikkelen en te verbeteren. Gispen zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen of verstrekken.
Gebruik van NAW-gegevens
Mecanoo & Gispen bewaren en gebruiken uitsluitend e-mailadressen die rechtstreeks aan ons worden opgegeven of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt. Met uw toestemming gebruiken wij uw gegevens om u te informeren over de ontwikkeling van de website, nieuws en events. Deze toestemming(en) is/zijn ten alle tijde weer in te trekken via het contactformulier op onze website of door dit op een andere wijze aan ons mee te delen. Bovendien wordt deze (opt-out) mogelijkheid in elke marketing- en service e-mail aangeboden.