logo

Op excursie: Albeda College te gast bij Gispen

Door: Sanne Kuijpers

Op 17 mei ontvingen we in het Gispen Inspiratie Centrum een aantal studenten en een docent van de opleiding Logistiek van het Albeda College. Zij reisden van Schiedam naar Culemborg voor een inspiratieochtend buiten de schoolmuren. We spraken over engineering, over de Circulaire Economie én… over de leeromgeving van de toekomst. 

Het Albeda College is een regionaal opleidingsinstituut voor middelbaar beroepsonderwijs en educatie. Binnen de opleidingen speelt ondernemerschap een belangrijke rol. Om de mbo-studenten klaar te stomen voor hun plek in de maatschappij, worden ondernemende vaardigheden volop gestimuleerd. Onder meer via excursies – zoals die naar het Gispen Informatie Centrum. Vanuit de opleiding Logistiek was men benieuwd hoe Gispen het ontwerp- en productieproces en de eigen logistiek heeft georganiseerd. Voor óns was het een prachtige kans om de studenten niet alleen te informeren en inspireren, maar ook te vragen naar hun mening over Room to learn en HUBB

Gastcollege ter plekke

De klas van het Albeda Collega kreeg allereerst uitleg over het Room to learn-concept. Maar echt ervaren wat het nou is, dat hebben ze gedaan door een college te volgen in de vernieuwende omgeving in het Gispen Inspiratie Centrum. Hier is een ruime Room to learn-omgeving gecreëerd met verschillende bouwstenen van HUBB.

Het was leuk om te zien dat de studenten snel intuïtief een plek vonden. De een nam plaats in een eigen nis met een akoestische kap, de ander koos voor een plek op de ‘binnenring’ van een U-opstelling – dichtbij de docent. Stuk voor stuk gaven ze aan het inspirerend te vinden om les te krijgen buiten hun normale lesomgeving. Tot slot kregen de studenten een rondleiding door de Gispen-fabriek; een echt kijkje in de keuken van Gispen.

Albeda college volgt les in HUBB een opstelling

Docent geeft college in de HUBB opstelling – snapshot van mobiele telefoon

Onderwijs op maat? Ja graag!

Aan het einde van de inspiratieochtend legden we de studenten met een digitale tool een aantal stellingen voor. Wat opvalt in de uitslagen: de meningen lopen sterk uiteen. Bijvoorbeeld op de vraag ‘Wat is voor jou het belangrijkst in de leeromgeving?’ Voor de één is dat geconcentreerd werken, voor de ander samenwerken of ontmoeten. Dit bevestigt ons idee dat er veel behoefte is aan onderwijs op maat. De docent zal hierin steeds meer optreden als ‘coach’.

Toekomstvisie

Opvallend is dat de meeste mbo-studenten aangaven naar school te komen om individueel te werken en niet zozeer om klasgenoten te ontmoeten. Kijken we echter naar de toekomst, dan zien wij een verschuiving naar steeds meer leren op afstand – en hier vervolgens over discussiëren op school. Room to Learn voorziet in beide behoeften – individueel werken, ontmoeten én meer – door een leeromgeving samen te stellen die geschikt is voor meerdere activiteiten. De HUBB meubelserie biedt de flexibiliteit om al deze activiteiten te faciliteren. Veranderen de behoeftes en de wensen voor de leeromgeving in de toekomst? Met de HUBB componenten zijn met een paar kleine aanpassingen weer nieuwe configuraties samen te stellen.

Big data in stoelen en tafels

Over één stelling was iedereen het eens: ‘De perfecte school heeft big data in de tafels en stoelen verwerkt.’ Big data staat bij alle onderwijsinstellingen waarmee we in gesprek zijn op nummer 1. Daarom hebben we alle hedendaagse techniek slim geïntegreerd in de HUBB-elementen.

Wil je vanuit jouw opleiding ook een excursie maken naar Gispen? We denken graag mee over een programma op maat! Neem contact met ons op.

Meld je aan voor de LinkedIn-groep Room to learn

De excursie voor het Albeda College werd georganiseerd vanuit het programma Move Your Skills in samenwerking met de Rabobank.

Plaats reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.